Czy są tutaj miłośnicy swojskich żeberek?
My też z całą pewnością możemy się do nich zaliczyć. Uwielbiamy je w każdej postaci! Smażone, grillowane, duszone… A najbardziej te z czystym i naturalnym składem, które dostaniesz w Paczce Wędlin z Rusiborza. Jedno jest pewne – dobrze przyrządzone żeberka smakują wyśmienicie. Mmm… Zgłodnieliśmy już na samą myśl o nich. A w jaki sposób zaserwował je Janek? Poznaj jego mistrzowski patent na soczyste i delikatne żeberka. Są tak pyszne, że palce lizać!
Składniki:
Do smażenia żeberek:
– 2 paczki z Rusiborza żeberek
– sól i pieprz do smaku
Wywar:
– 1 cebula
– 2 marchewki
– imbir wielkości kciuka
– 2 ząbki czosnku
– woda do przykrycia mięsa
– gwiazdka anyżu
– 1 goździk
– 4 łyżki sosu rybnego
– 4 łyżki sosu sojowego
– sól do smaku
– 400g makaronu ryżowego lub pszennego
Tajny dodatek:
– papryczka chili
– 3 ząbki czosnku
– 4 łyżki cukru + 3 łyżki wody + pół łyżeczki sosu rybnego (na syrop)
– do rozcieńczenia 50ml wody
– łyżeczka oliwy z oliwek
– Smażone żeberka:
– 100g cukru
– 35ml wody
– żeberka po ugotowaniu w wywarze
– skórka i sok z jednej pomarańczy (ew. skórka z drugiej pomarańczy do podania)
– 2 łyżki sosu rybnego
– 1 gwiazdka anyżu
– 1 goździk
– 80ml wywaru
– sól do smaku
– sezam do podania i natka pietruszki lub świeża kolendra
Surówka z marchewki:
– 1 marchewka
– sól i cukier do zmożenia marchewki
– łyżka TAJNEGO DODATKU
– sezam do podania