Zapraszamy do obejrzenia kolejnego wideo z cyklu wspólnego gotowania z Jankiem. Tym razem Janek zaskoczy Cię swoim autorskim pomysłem na trzy proste i szybkie dania sylwestrowe. Wszystkie mięsne składniki znajdziesz w naszej Paczce Wędlin z Rusiborza.
Danie 1 – Pierożek z ciastem francuskim
Składniki:
- Kiełbasa swojska z Rusiborza
- 2 czerwone cebule
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
- szczypta gruboziarnistego pieprzu
- 250 ml piwa (bez dużej goryczki)
- 1/3 kostki masła
- Oliwa z oliwek
- Arkusz ciasta francuskiego
- Jajko, białko lub żółtko do posmarowania ciasta (dowolny wybór)
Danie 2 – Koreczki z kabanosami
Składniki:
- Kabanos z Rusiborza
- 2 gruszki
- 100g cukru
- 2 łyżki octu winnego (ja użyłem winny z kwiatów czarnego bzu)
- Gałązka tymianku
- Ser Gorgonzola
- Wykałaczki do koreczków
Danie 3 – Śródziemnomorskie szaszłyki wieprzowe
Składniki:
Mięso:
- Karkówka bez kości z Rusiborza
- Pół Boczku pieczonego z Rusiborza
- Sól i pieprz do smaku
- Gałązka rozmarynu
- Skórka z jednej limonki
- Oliwa z oliwek
- Patyki do szaszłyków
- Natka pietruszki do obsypania
Chlebek:
- 300 g mąki
- Szczypta soli
- 120 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Mąka do podsypania
Dodatki:
- Mix sałat
- 1 granat
- 1 marchewka
- 1 czerwona cebula
- 50g słoneczniku
Sos:
- Kubeczek gęstego jogurtu
- Pęczek świeżej mięty
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z zachowanej limonki
- Oliwa z oliwek do polania na górze