Blog thumbnail

Poznaj pomysły Janka na szybkie i proste dania sylwestrowe.

Blog thumbnail

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego wideo z cyklu wspólnego gotowania z Jankiem. Tym razem Janek zaskoczy Cię swoim autorskim pomysłem na trzy proste i szybkie dania sylwestrowe. Wszystkie mięsne składniki znajdziesz w naszej Paczce Wędlin z Rusiborza.

Danie 1 – Pierożek z ciastem francuskim

Składniki:

  • Kiełbasa swojska z Rusiborza
  • 2 czerwone cebule
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • szczypta gruboziarnistego pieprzu
  • 250 ml piwa (bez dużej goryczki)
  • 1/3 kostki masła
  • Oliwa z oliwek
  • Arkusz ciasta francuskiego
  • Jajko, białko lub żółtko do posmarowania ciasta (dowolny wybór)


Danie 2 – Koreczki z kabanosami

Składniki:

  • Kabanos z Rusiborza
  • 2 gruszki
  • 100g cukru
  • 2 łyżki octu winnego (ja użyłem winny z kwiatów czarnego bzu)
  • Gałązka tymianku
  • Ser Gorgonzola
  • Wykałaczki do koreczków


Danie 3 – Śródziemnomorskie szaszłyki wieprzowe

Składniki:

Mięso:

  • Karkówka bez kości z Rusiborza
  • Pół Boczku pieczonego z Rusiborza
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałązka rozmarynu
  • Skórka z jednej limonki
  • Oliwa z oliwek
  • Patyki do szaszłyków
  • Natka pietruszki do obsypania

Chlebek:

  • 300 g mąki
  • Szczypta soli
  • 120 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Mąka do podsypania

Dodatki:

  • Mix sałat
  • 1 granat
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 50g  słoneczniku

Sos:

  • Kubeczek gęstego jogurtu
  • Pęczek świeżej mięty
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z zachowanej limonki
  • Oliwa z oliwek do polania na górze

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter