Święta Wielkanocne przywodzą na myśl różne smaki tradycyjnych potraw… Jednym z nich jest smak białej kiełbasy, która od stuleci gości na polskich stołach. Tradycja sporządzania białej kiełbasy sięga aż XVII w., a jej wyśmienita receptura została spisana w 1904 r. w książce kucharskiej Marii Ślężańskiej. Obecnie sposobów wykorzystania białej kiełbasy jest mnóstwo, a każdy z nich smakuje wybornie! W końcu kto z nas nie jadł kwaśnego żuru na białej kiełbasce? Mniam!
Tymczasem Janek ponownie zabiera Was do swojej kuchni, gdzie zdradzi 2 sekretne przepisy na apetyczną białą kiełbasę: parzoną i pieczoną w piwie.
Zapraszamy do oglądania, bo będzie PRZE-PY-SZNIE!
Składniki:
• 4 surowe kiełbasy z Paczki Wędlin z Rusiborza
• 2 cebule
• 1 pomidor
• liść laurowy
• 1 gałązka świeżego rozmarynu
• 1,5 łyżki musztardy francuskiej
• szklanka ciemnego piwa
• sól, cukier, pieprz do smaku
• olej do smażenia