Blog thumbnail

Wielkanocny schab w marynacie – przepis Janka dla Paczki Wędlin z Rusiborza

Blog thumbnail

Wielkanoc coraz bliżej! Tymczasem Janek przygotował dla Was coś niesamowitego! Wielkanocny schab w marynacie, który możecie znaleźć w dużej Wielkanocnej Paczce Wędlin z Rusiborza. Soczyste mięso z naszego gospodarstwa w połączeniu z fantastyczną recepturą Janka dodadzą wyjątkowego smaku Twoim świętom wielkanocnym. Zobaczcie, jak upiec schab w plastrach wg przepisu Janka. A może upieczecie go w całości i pochwalicie się swoim przepisem?

Przepis na idealny schab wielkanocny

Składniki:

  • specjalna edycja schabu marynowanego z Paczki Wędlin z Rusiborza
  • 250g świeżego szpinaku
  • 400g młodych ziemniaczków
  • masło, oliwa lub olej do smażenia
  • pęczek świeżej natki pietruszki do podania
  • skórka z jednej cytryny
  • do smaku: sól, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. Wstaw wodę na ziemniaki, uprzednio soląc ją do smaku.
  2. Paczkę zamarynowanego schabu wyjmij ok 20 min. wcześniej przed smażeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową (mięso lepiej się usmaży). Następnie smaż na maśle (lub jeśli lubisz możesz wybrać olej lub oliwę z oliwek) równomiernie z obu stron, aż będzie pięknie rumiany kolor, a pozostałą zawartość marynaty przełóż dokładnie z worka na patelnie.
  3. Gdy schab jest złocisty, zetrzyj na niego skórkę z jednej cytryny. Po chwili obróć, aby aromat cytryny wszedł do tłuszczu. Po chwili ponownie obróć i zostaw na jedną minutę, aby mięso odpoczęło. Następnie zestaw je na talerz lub tackę.
  4. Na tłuszczu, w którym smażyło się mięso wrzuć ziemniaki i podsmaż je, obtaczając delikatnie w nim.
  5. W tym samym czasie rozgrzej dobrze drugą patelnie, wlej olej i smaż szpinak. Na koniec dodaj tylko sól i gałkę muszkatołową do smaku.
  6. Gotowe, wyłóż wszystko na talerze i delektuj się lekkim wielkanocnym smakiem.

Smacznego!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter