Wielkanoc coraz bliżej! Tymczasem Janek przygotował dla Was coś niesamowitego! Wielkanocny schab w marynacie, który możecie znaleźć w dużej Wielkanocnej Paczce Wędlin z Rusiborza. Soczyste mięso z naszego gospodarstwa w połączeniu z fantastyczną recepturą Janka dodadzą wyjątkowego smaku Twoim świętom wielkanocnym. Zobaczcie, jak upiec schab w plastrach wg przepisu Janka. A może upieczecie go w całości i pochwalicie się swoim przepisem?
Przepis na idealny schab wielkanocny
Składniki:
- specjalna edycja schabu marynowanego z Paczki Wędlin z Rusiborza
- 250g świeżego szpinaku
- 400g młodych ziemniaczków
- masło, oliwa lub olej do smażenia
- pęczek świeżej natki pietruszki do podania
- skórka z jednej cytryny
- do smaku: sól, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Wstaw wodę na ziemniaki, uprzednio soląc ją do smaku.
- Paczkę zamarynowanego schabu wyjmij ok 20 min. wcześniej przed smażeniem, aby osiągnął temperaturę pokojową (mięso lepiej się usmaży). Następnie smaż na maśle (lub jeśli lubisz możesz wybrać olej lub oliwę z oliwek) równomiernie z obu stron, aż będzie pięknie rumiany kolor, a pozostałą zawartość marynaty przełóż dokładnie z worka na patelnie.
- Gdy schab jest złocisty, zetrzyj na niego skórkę z jednej cytryny. Po chwili obróć, aby aromat cytryny wszedł do tłuszczu. Po chwili ponownie obróć i zostaw na jedną minutę, aby mięso odpoczęło. Następnie zestaw je na talerz lub tackę.
- Na tłuszczu, w którym smażyło się mięso wrzuć ziemniaki i podsmaż je, obtaczając delikatnie w nim.
- W tym samym czasie rozgrzej dobrze drugą patelnie, wlej olej i smaż szpinak. Na koniec dodaj tylko sól i gałkę muszkatołową do smaku.
- Gotowe, wyłóż wszystko na talerze i delektuj się lekkim wielkanocnym smakiem.
Smacznego!