Blog thumbnail

Kiełbasa swojska – kwintesencja sielskiego smaku

Blog thumbnail

Jeśli mielibyśmy wskazać, który z mięsnych przysmaków intuicyjnie przychodzi nam na myśl przy haśle „wiejski specjał”, to niewątpliwie kiełbasa swojska byłaby w czołówce takiego zestawienia. Nic więc dziwnego, że wśród bogatej oferty tradycyjnych wyrobów z polskiej wsi, Paczka z Rusiborza oferuje ten właśnie rarytas.

Ten aromat i smak – to nie jest kwestia przypadku!

Nasza kiełbasa swojska powstaje przede wszystkim na bazie wysokiej jakości, pochodzącego w 100 procentach z rusiborskiego chowu, mięsa wieprzowego. Do przygotowania 100g kiełbasy swojskiej potrzebujemy 115g mięsa wieprzowego, do którego dodajemy 10g wysokiej jakości mięsa wołowego, pochodzącego od naszych sprawdzonych dostawców. Całość stanowi niezastąpioną bazę do przygotowania tego flagowego zarówno dla nas, jak i polskiej wsi przysmaku. Kiełbasa swojska stoi nie tylko jakością użytych do jej przygotowania składników – to przede wszystkim ukłon w stronę tradycji, bo w Paczce nic nie jest kwestią przypadku.

Najwyższej jakości mięso i autorska
mieszanka przypraw masarza Damiana

Do kiełbasy swojskiej używamy mięsa z łopatki i szynki, a także boczku (oprócz wspomnianego mięsa wołowego). Ich stosunek względem gotowego produktu, to pilnie strzeżona, tradycyjna receptura. Po rozdrobnieniu i wymieszaniu mięsa czas na aromatyczne przyprawy.

– Używamy tylko przypraw naturalnych, takich jak świeżo mielony czarny pieprz, polski majeranek, świeży polski czosnek i sól peklową – opowiada nasz masarz Damian o swojej starannie przygotowanej mieszance.

Następnie mięso formujemy w kiełbasę za pomocą jelita wieprzowego; tak przygotowana swojska trafia do naszej wędzarni. Tutaj nabiera aromatu, dzięki wędzeniu mieszanką: olchy, dębu i wiśni. Po wystudzeniu nasza kiełbasa przekazywana jest do pakowania próżniowego, by finalnie trafić do Paczki. I na wasze stoły.

Gospodarzymy, jak dawniej

Do serca wzięliśmy sobie polską tradycję dbania o inwentarz. Od uprawy zbóż na potrzeby karmienia naszych świnek, przez precyzyjnie przygotowywaną na tej podstawie mokrą mieszankę pasz, wolnych od GMO i antybiotyków, po restrykcyjne, laboratoryjne badania jakości – tak dbamy o to, co jedzą nasze świnki. Nad trzodą stałą opiekę sprawuje ten sam lekarz weterynarii. Dzięki temu mamy pewność, że w naszej ofercie mamy wyroby najwyższej jakości.

Jak to smakuje? Dziadek byłby dumny.

Teraz dochodzimy do sedna nie tylko dzisiejszego wpisu, ale i idei całej rusiborskiej paczki: sztuki łączenia prawdziwie naturalnych składników z tradycjami polskiej wsi. Bo przecież tylko z takiego zadbanego chowu dawniej nasi dziadkowie przygotowywali dla swoich najbliższych pysznie zdrowe wyroby. Doskonale pamiętamy te wyraziste, naturalne smaki, których dziś trudno szukać na sklepowych półkach. I tutaj zaczyna się nasz rola: Paczka z Rusiborza, niczym maszyna czasu, z powodzeniem przywraca jakość i smak tamtych lat. Już dziś sięgnij po kiełbasę swojską z Rusiborza i przekonaj się o tym sam. 

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter