W Paczce Wędlin z Rusiborza kierujemy się naturą, a ta podsuwa nam na talarze wszystko to, co najlepsze – jedyne czego potrzebujemy to garść inspirujących pomysłów! A specjalistą w tych sprawach jest Janek, który na bazie smakowitości z Rusiborza wyczarował na poznańskim Starym Rynku świąteczne hot dogi z chutney. Zobaczcie filmową relację z naszego wypadu do Poznania i oczywiście zachęcamy do wypróbowania przepisu Janka! Lista składników poniżej, sposób przygotowania znajdziecie w filmowej relacji.
Świąteczny hot dog z chutney
Składniki:
– parówki z Rusiborza,
– czerwona cebula,
– biała cebula,
– 150 g cukru,
– garść rodzynek,
– ząbek czosnku,
– 2 jabłka (polecamy odmiany gala, champion),
– 2 gruszki (odmiany szara reneta),
– łyżeczka przyprawy do piernika,
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
– 100 ml dobrej brandy, koniaku lub ulubionego wytrawnego wina,
– skórka i sok z pomarańczy i cytryny,
– 50 ml octu winnego,
– 3 goździki,
– sól i pieprz do smaku,*
– olej do smażenia pietruszki,
– 2 pietruszki pokrojone za pomocą obieraczki do warzyw,
– maślana bułka do hot dogów (najlepiej własnego wypieku).
*według potrzeby można dodać ostrych przypraw lub świeżego chilli