Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy rzuciliśmy Jankowi kolejne, kulinarne wyzwanie – przygotowanie na bazie wyrobów z Rusiborza prawdziwej, wiejskiej pizzy. Musimy przyznać, że nie mogliśmy doczekać się efektów! Jak poradził sobie Janek? Zapraszamy do naszej filmowej relacji i oczywiście wypróbowania zaprezentowanego sposobu na pyszną, wiejską pizzę, naturalnie na bazie pełnych smaku, mięsnych wyrobów z Rusiborza!
Pizza wiejska na bazie pyszności z Rusiborza
Ciasto:
300g mąki pszennej typ 550,
200g letniej wody,
14g świeżych drożdży lub 7g suszonych,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżka cukru,
łyżeczka soli.
Dodatki:
mały kubeczek kwaśnej śmietany 18% do smarowania jako sos do pizzy,
300g boczku pieczonego z Paczki Wędlin z Rusiborza,
150g kiełbasy polskiej wędzonej gorącym dymem z Paczki Wędlin z Rusiborza,
1 cebula,
3 lub 4 ogórki kiszone,
3 ząbki czosnku,
200g sera gouda.
Do posypania na koniec pizzę posyp suszonym oregano lub świeżą natką pietruszki.