Grillujesz? Poznaj 5 zasad zdrowego grillowania!

Grillujesz? Poznaj 5 zasad zdrowego grillowania!

Grillujesz? Poznaj 5 zasad zdrowego grillowania!

Grillowanie to narodowy, letni sport Polaków. I nie ma się czemu dziwić: lubimy biesiadować, zwłaszcza kiedy pogoda zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Wydawać by się mogło, że o grillowaniu wiemy wszystko, jak się jednak okazuje, jest wiele spraw, na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę – wszystko po to, abyśmy mogli właściwie zadbać o zdrowie naszych współbiesiadników. Poznaj 5 zasad zdrowego grillowania! Przy tej okazji polecamy wyroby z linii Naturalnie z Rusiborza, bo czysta etykieta ma znaczenie!

Chill, czyli wszystko w swoim czasie

Na dobry start dodaj nieco rozpałki (unikaj gazet, papieru w każdej postaci) i pozwól, aby ogień zrobił swoje! Biały osad na brykiecie to znak, że całość jest gotowa na wcześniej przygotowane mięsa i warzywa. Podstawowym błędem jest rozkładanie rusztu na żywo palący się ogień lub mocny żar. Czas oczekiwania możesz przeznaczyć np. na solidne wyczyszczenie rusztu, który dokładnie oczyszczony należy umieścić nad żarem i to dopiero wtedy, kiedy chcemy coś na nim przyrządzić. Pamiętaj, że pozostałości po ostatnim, grillowanym jedzeniu, w wyniku wysokiej temperatury uwolnią szkodliwe, często rakotwórcze substancje!

Tłuszcz z dala od żaru

– Mięso puści trochę tłuszczu, to się rozpali – usłyszał każdy z nas od grill mastera. Błąd! Tłuszcz, sączący się bezpośrednio na rozgrzany węgiel może i spektakularnie go rozpala, jednak przy tej okazji wytwarzane są szkodliwe związki chemiczne, które przedostają się do przygotowywanego przez nas posiłku. Zastosuj prostą zasadę: jeśli coś może z Twojego dania uciec z rusztu i wpaść do żaru, użyj dedykowanych na ten cel tacek. Dzięki nim nic niepożądanego nie wyląduje na brykiecie, a my uchronimy nasze kulinarne dania przed szkodliwymi substancjami.

Ile mięsa, tyle warzyw

Oczywiście, że grill jest przy pierwszym skojarzeniu synonimem dań mięsnych. Pamiętaj, że warto do skrupulatnie przygotowanego menu dodać zastrzyk warzyw, które będą równie pyszne! Ziemniaki, cukinia, pieczarki, papryka… lista jest naprawdę długa. Z powodzeniem przyrządź te smaczności na grillu, a dzięki temu uczta na świeżym powietrzu zyska odpowiedni stosunek ilości mięsa do warzyw. Goście docenią taką różnorodność!

Mięsko w marynacie? Prosimy przodem

Oprócz oczywistych walorów smakowych marynowane mięsa, które goszczą na naszych grillach, mają jeszcze jeden aspekt: dzięki popularnym w marynatach przyprawom, nasze dania zyskują spory zastrzyk antyoksydantów; a te, jak powszechnie wiadomo, poprawiają odporność, spowalniają starzenie się naszego organizmu i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Podsumowując: marynowane mięsa to smak i zdrowie na talerzu. Wybierając mięsne przysmaki z Rusiborza możesz je zamarynować wg własnego uznania lub skorzystać z gotowych, już zamarynowanych przez masarza Damiana mięs. Oba rozwiązania serdecznie polecamy!

Dobrej jakości wyroby to gwarancja zdrowia! Czyli o linii produktów Naturalnie z Rusiborza

I na koniec warto pamiętać o tym, aby świadomie dokonywać wyborów konsumenckich. To szczególnie ważne, kiedy produktu poddajemy obróbce np. cieplnej. Wiedziałeś, że wyroby mięsne, które zawierają azotyn sodu, w momencie, kiedy temperatura dochodzi do 200 stopni Celsjusza jak np. przy okazji grillowania, mają w efekcie rakotwórcze działanie na nasz organizm? Wszystko przez to, że mięso peklowane azotynem sodu, wystawione na działanie takiej temperatury w połączeniu z późniejszym trawieniem wchodzi w reakcję z cząsteczkami białka i taki proces w efekcie uwalnia do naszego organizmu nitrozaminy, które są rakotwórcze. Teraz możesz przed tym uchronić siebie i swoich najbliższych! Wystarczy skorzystać z naszej nowej linii Naturalnie z Rusiborza: to wyroby mięsne z czystym składem, bez szkodliwego azotynu i innych dodatków!

Bonusowy 6. punkt: Zaplanuj zakupy razem z Paczką Wędlin z Rusiborza

Wystarczy rzucić okiem na prognozy pogody, odpowiednio zaplanować listę zakupów. Tutaj szczególnie polecamy możliwość zamówienia wyrobów Paczki Wędlin z Rusiborza na konkretny, dogodny termin – wystarczy przy procesie składania zamówienia wybrać datę dostawy i gotowe; wygodnie, bez wychodzenia z domu, z dostawą pod Twoje drzwi

Naturalne, smaczne wyroby, zwłaszcza w edycjach grillowych, będą przepyszną, zdrową atrakcją każdego spotkania w gronie znajomych i rodziny, których zaprosimy do wspólnego, zdrowego biesiadowania.

Skorzystaj z gotowych, grillowych zestawów lub skomponuj własną Paczkę, pełną sielskich smaków!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter