Ze względu na swoją powszechność i głębokie zakorzenienie w tradycyjnej, polskiej kuchni, wieprzowina (niestety) nadal pozostaje niedoceniana na bardzo wielu płaszczyznach. Zalet jedzenia wieprzowiny jest naprawdę sporo, nasz licznik zamkniemy jednak przy 5 – wszystko po to, aby w pigułce odczarować ten rodzaj mięsa. 5 zalet jedzenia wieprzowiny: start!
Od jedzenia wieprzowiny przybywa tłuszczyku…
Nadwyżka kaloryczna powoduje, że tyjemy, deficyt kalorii – analogicznie sprawia, że chudniemy. Oczywiście dobrze zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowia, dobrej kondycji, siły i witalności. Warto zauważyć, że ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w mięsie wieprzowym jest znacznie mniejsza, niż w innych mięsach typu wołowina, jagnięcina itd. Najmniej znajdziemy ich w szynce i schabie. Nie jest zatem prawdą, że całościowo wieprzowina przyczynia się do odkładania dodatkowych kilogramów w ludzkim ciele. Warto jeszcze w tym miejscu zaznaczyć, że mięso pozyskiwane od świnek właśnie odznacza się (uwaga) najniższą zawartością cholesterolu w grupie tzw. mięs czerwonych. Ciekawe, prawda?
Witaminy wśród zalet jedzenia wieprzowiny
Witaminy z dobroczynnej grupy B, miedź, potas, magnez, fosfor i cynk – to witaminowa wyliczanka, która prowadzi nas do jedzenia wieprzowiny. Dla przykładu tylko wieprzowina spośród wszystkich mięs czerwonych wyróżnia się aż do dziesięciokrotnie większej zawartości witaminy B1. Mało kto wie, że wątroba wieprzowa cechuje się dużą zawartością żelaza. Ciekawostką jest, że to właśnie żelazo pochodzenia zwierzęcego jest przez nasz organizm znacznie lepiej przyswajane niż to pochodzenia roślinnego. Rekomendowane jest spożywanie warzyw, bogatych w żelazo właśnie w towarzystwie wieprzowiny, dzięki czemu całość żelaza z tych dwóch źródeł zyskuje naprawdę wysoką absorpcję przez nasz organizm.
Rodzaj mięsa | Zawartość witaminy B1 |
---|---|
Polędwiczki wieprzowe | 0.95 mg |
Wieprzowina | 0.88 mg |
Łopatka wieprzowa | 0.60 mg |
Karkówka | 0.59 mg |
Mięso z kaczki | 0.20 mg |
Mięso z gęsi | 0.13 mg |
Cielęcina | 0.07 mg |
Wołowina | 0.05 mg |
Rodzaj mięsa | Zawartość żelaza |
---|---|
Wątróbka z gęsi | 30.5 mg |
Wątroba wieprzowa | 18.7 mg |
Pierś z gęsi | 6 mg |
Karkówka | 2.8 mg |
Wołowina | 2.6 mg |
Stek | 2.4 mg |
Polędwiczki wieprzowe | 1.2 mg |
Łopatka wieprzowa | 1.1 mg |
Rodzaj mięsa | Zawartość kreatyny |
---|---|
Wieprzowina | 5.1 g/kg |
Wołowina | 4.4 g/kg |
Śledź | 7 g/kg |
Łosoś | 4.4 g/kg |
Tuńczyk | 4 g/kg |
Dorsz | 3.1 g/kg |
Flądra | 2 g/kg |
Kreatyna – źródło energii
Wszyscy ci, którzy mają na uwadze budowanie wymarzonej sylwetki, zarówno zawodowo, jak i amatorsko, na pewno zaznajomieni są z kreatyną. Ten element naszych mięśni dodaje nam pary, mocy do działania i podejmowania kolejnych, sprawnościowych wyzwań. I tą właśnie kreatynę w naturalnej formie znajdziemy między innymi właśnie w wieprzowinie. Możemy zatem kreatynę i ogólnie zastosowanie mięsa wieprzowego w diecie osób aktywnych fizycznie śmiało dopisać do listy zalet jedzenia wieprzowiny.
Budowanie masy mięśniowej wśród zalet jedzenia wieprzowiny
Nie można nie wspomnieć o zawartości aminokwasów i pełnowartościowego białka w wieprzowinie. Dzięki tym elementom dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnego budulca do rozwoju naszych mięśni. Wieprzowina jest zatem bardzo dobrym wyborem przy zrównoważonej diecie sportowców i amatorów zdrowego trybu życia.
Doskonały stosunek jakości mięsa do ceny
Kończącym, często pomijanym czynnikiem, przemawiającym za wyborem wieprzowiny spośród mięs, jest jej doskonały stosunek ceny do jakości. Wciąż nie zdajemy sobie sprawy z faktu, jak wielką popularnością cieszą się w krajach zachodnich potrawy, których podstawę stanowi mięso wieprzowe z Polski. Korzystajmy z tego, że mamy dostęp do zdrowego i świeżego mięsa wieprzowego z Rusiborza, z chowu wolnego od antybiotyków. Znajdziesz u nas tradycyjny smak w każdym kęsie i dużo pasji do przygotowywania sielskich wyrobów według dziadkowych receptur.
Poznaj wyroby z czystą etykietą – Naturalnie z Rusiborza dla Ciebie i Twoich najbliższych!
/na 100 g/ | Wieprzowina | Wołowina | Drób |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kcal) | 242 | 250 | 272 |
Tłuszcz | 14 g | 15 g | 25 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 5 g | 6 g | 7 g |
Cholesterol | 80 mg | 90 mg | 130 mg |
Potas | 423 mg | 72 mg | 40 mg |
Białko | 27 g | 26 g | 11 g |
Witamina B6 | 0.5 mg | 0.4 mg | 0.2 mg |
Magnez | 28 mg | 21 mg | 12 mg |
Witamina D | 53 IU | 7 IU | 0% |