Naturalne przyprawy w swojskich wyrobach

Naturalne przyprawy w swojskich wyrobach

Naturalne przyprawy w swojskich wyrobach

Smak i aromat – to chyba pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl w temacie: naturalne przyprawy w swojskich wyrobach. Dobrze doprawione mięso to swoista baza do niezapomnianych, dziadkowych wyrobów i esencja smaków „jak dawniej”. Przyjrzyjmy się bliżej roli przypraw w tradycyjnych, wiejskich wyrobach.

Sól – królowa przypraw

Numerem jeden w przypadku przygotowywania mięsa jest niewątpliwie sól. Przez wielu wręcz demonizowana, naznaczana wyłącznie negatywną rolą w kuchni sól (podobnie jak cukier) trafiła za kratki pewnych żywieniowych skrótów myślowych. Zupełnie niepotrzebnie! Sól – jak każdy element w diecie człowieka – spożywana w nadmiarze oczywiście szkodzi, problem pojawia się jednak nie w samej soli a w świadomości (bądź jej braku) co do ilości, jaką finalnie dostarczamy naszemu organizmowi. Jest to jednak temat na zupełnie odrębny wpis. Jaką zatem rolę odgrywa sól w przygotowywaniu mięsa? Przede wszystkim podkreśla jego smak, doskonale kontrastuje z innymi przyprawami, rozluźnia strukturę i nadaje soczystość mięsu, które ma trafić do kolejnego etapu swojej kulinarnej podróży. Sól „wyciąga” również wodę z mięsa. Oczywiście moment, w którym dodajemy sól do mięsa różni się w zależności od jego rodzaju i przeznaczenia – tutaj trzeba zdać się na doświadczenie kucharza lub po prostu przepis, którym się posługujemy.

Pieprz, chili, czosnek

Znakomitą kontrą smakową do soli jest coś ostrzejszego, bardziej wyrazistego w smaku. Nie bez powodu to właśnie pieprz i sól stanowią bazę w przygotowaniu znakomitej większości dań w kuchni. Nie inaczej jest przy okazji tradycyjnych, mięsnych wyrobów: ostrość, pewna pikantność uzyskiwana jest właśnie poprzez dodanie tradycyjnego pieprzu czarnego. Kiedy chcemy zdefiniować domowy wyrób jako naprawdę charakterny w smaku możemy pokusić się o dodanie pieprzu cayenne lub chili (tak, to dwie różne przyprawy!) czy aromatycznego czosnku, który także nosi znamiona pikantności, ostrości. Co ciekawe oprócz oczywistych do przewidzenia walorów smakowych, podawane w odpowiednich ilościach przyprawy potoczne zwane „ostrymi” mają zbawienny wpływ na nasz organizm! W przypadku pieprzu jest to np. działanie antyrakowe, przeciwzapalne, polepszające trawienie; jeśli idzie o czosnek to jest on doskonałym przeciwutleniaczem, działa przeciwzakrzepowo i obniża poziom cukru w naszym krwioobiegu.

Naturalne przyprawy to także zioła!

Nikt nie wyobraża sobie swojskich kiełbas bez dodatku zielonych przypraw: majeranku, kminku, tymianku czy rozmarynu. A ilu kucharzy, tyle zastosowania ziół w daniach i oczywiście mięsnych wyrobach. Marynowanie mięsa, nacieranie, naklepywanie, nakłuwanie – wszędzie tam (oprócz pieprzu i soli) zastosowanie znajdą aromatyczne zioła. Każde z nich przyniesie razem ze swoim wyjątkowym aromatem efekty prozdrowotne: majeranek pobudzi trawienie, kminek eliminuje potencjalne dolegliwości w przewodzie pokarmowym a rozmaryn obniży ciśnienie tętnicze.

Paczka z Rusiborza i naturalne przyprawy

Tradycyjne przepisy, według których przygotowujemy dla Was potrawy „jak dawniej”, pełne są naturalnych przypraw! Dokładamy wszelkich starań, żeby ich zbalansowany udział w kiełbasach, szynkach i marynowanych mięsach trafiał w odpowiednie, smakowe nuty. Już dziś przekonaj się o jakości naszej masarskiej sztuki i skosztuj kiełbas, swojskich wędlin czy wyrobów z podrobów z Rusiborza. Rozsmakuj się w skarbach prosto z serca Wielkopolski!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter