Wypróbuj nasz najnowszy przepis na wyśmienite żeberka grillowe w marynacie z pieczonymi ziemniaczkami, podane z pietruszkowym pesto i dipem jogurtowo-miętowym!
Żeberka z Rusiborza
Nasze żeberka grillowe w marynacie są starannie przygotowywane, aby zapewnić niezapomniane doświadczenie kulinarne. Najwyższej jakości mięso delikatnie marynujemy w wyjątkowej mieszance przypraw, która wzbogaca jego smak i nadaje mu wyjątkowy charakter. Co więcej, pikantna marynata doskonale komponuje się z naturalnym smakiem żeberek, tworząc zgrany duet, który zachwyci każde podniebienie.
Składniki:
- młode ziemniaczki – 7 szt.
- żeberka grillowe w marynacie – 0,50 kg
- zielony ogórek – 1 szt
- pistacje – 70 g
- natka pietruszki – duży pęczek
- cytryna – 1 szt
- jogurt naturalny – 200 g
- koperek – kilka gałązek
- świeża mięta
- sól – do smaku
Sposób przygotowania:
Aby żeberka rozpływały się w ustach, a kości łatwo odchodziły od mięsa, pieczemy żeberka 2,5-3 godziny w 170 stopniach Celsjusza, na kratce grillowej. Ziemniaczki pieczemy 1h 20 minut, również w temperaturze 170 stopni. Czas na pesto 🙂
Pietruszkę drobno siekamy, przekładamy do blendera i dodajemy pistacje. Co więcej, całość należy skropić sokiem z cytryny oraz łyżką oliwy. Blendujemy ok. 30 sekund lub minutę, do uzyskania gładkiej masy. Do przygotowania dipu potrzebujemy drobno posiekanej mięty, jogurtu naturalnego i odrobiny soli.
Gotowe!
Teraz już wiesz jak przygotować wyśmienite żeberka grillowe w marynacie z pieczonymi ziemniaczkami!
Koniecznie obejrzyj filmik z przygotowań tego smakowitego dania, który znajdziesz na naszym Facebooku – Paczka Wędlin z Rusiborza