W drugim odcinku serii „Ludzie z Rusiborza” zapraszamy Was do naszego laboratorium, gdzie niepodzielnie króluje Paulina. To ona odpowiada za kontrolowanie każdego dnia przygotowywanej na miejscu mieszanki pokarmowej, którą podajemy na mokro naszym świnkom. Jak wyglądają szczegóły jej pracy i dlaczego taki nacisk kładziemy na utrzymanie optymalnego poziomu odżywiania naszych zwierząt? Odpowiedź w kolejnym odcinku…
Święta Wielkiej Nocy to czas, kiedy na stołach wśród zup króluje barszcz biały. Nasza propozycja na tegoroczne danie, to bazujący na mięsie z Rusiborza „Wielkanocny barszcz na białych warzywach”. Polecamy serdecznie! 250 g boczku pieczonego z Rusiborza 250 g kości wędzonych 250 g żeberek z Rusiborza 500 g białej kiełbasy parzonej z Rusiborza 2 cebule…
Chcielibyśmy się nieco Wam przedstawić, uchylić tym samym rąbka tajemnicy i pokazać osoby, które stoją za przygotowywaniem smakowitości, które po prostu pokochaliście. Cyklicznie towarzyszymy z kamerą ludziom, tworzącym naszą paczkę, Paczkę Wędlin z Rusiborza. W pierwszym odcinku naszej serii przedstawiamy Leszka, kierownika naszego gospodarstwa. Leszka charakteryzują przede wszystkim dwie rzeczy: uśmiech na twarzy i mnogość…
Pizza wiejska – kulinarne wyzwanie Paczki Wędlin z Rusiborza
2022-02-09T18:07:56+01:00 Paczka z RusiborzaZ okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy rzuciliśmy Jankowi kolejne, kulinarne wyzwanie – przygotowanie na bazie wyrobów z Rusiborza prawdziwej, wiejskiej pizzy. Musimy przyznać, że nie mogliśmy doczekać się efektów! Jak poradził sobie Janek? Zapraszamy do naszej filmowej relacji i oczywiście wypróbowania zaprezentowanego sposobu na pyszną, wiejską pizzę, naturalnie na bazie pełnych smaku, mięsnych wyrobów z Rusiborza!…
Świąteczny hot dog z chutney – przepis Janka dla Paczki Wędlin z Rusiborza
2021-12-23T12:05:58+01:00 Paczka z RusiborzaW Paczce Wędlin z Rusiborza kierujemy się naturą, a ta podsuwa nam na talarze wszystko to, co najlepsze – jedyne czego potrzebujemy to garść inspirujących pomysłów! A specjalistą w tych sprawach jest Janek, który na bazie smakowitości z Rusiborza wyczarował na poznańskim Starym Rynku świąteczne hot dogi z chutney. Zobaczcie filmową relację z naszego wypadu…
Jeśli mielibyśmy wskazać, który z mięsnych przysmaków intuicyjnie przychodzi nam na myśl przy haśle „wiejski specjał”, to niewątpliwie kiełbasa swojska byłaby w czołówce takiego zestawienia. Nic więc dziwnego, że wśród bogatej oferty tradycyjnych wyrobów z polskiej wsi, Paczka Wędlin z Rusiborza oferuje ten właśnie rarytas. Ten aromat i smak – to nie jest kwestia przypadku!…
W naszym gospodarstwie co prawda praca wre każdego dnia, jednak oprócz cyklicznego dbania o trzodę, funkcjonujemy również w rytmie rolniczego kalendarza, który teraz wyznaczył szczyt prac, związanych ze zbiorem kukurydzy. Zajrzyjcie razem z nami na żniwa kukurydziane do Rusiborza. Jak przebiegają tegoroczne zbiory kukurydzy? O plony – od nasionka po zbiory – dba Leszek Radłowski,…
Bochenek chleba, rozkrawany na słusznej wielkości kromki, okruchy wypieczonej skórki, upadające na drewnianą deskę i zapach rozchodzący się w powietrzu w momencie rozsmarowania pasztetowej… dokładnie tak pamiętamy wątrobiankę, jako główną bohaterkę dzisiejszego wpisu. Zobacz razem z nami, jak ten kultowy przysmak powstaje w Rusiborzu. Pasztetowa – nie tyle wiejski, co wielkopolski specjał Swoją główną nazwę…
Zapach mokrej trawy, rosa łaskocząca w bose stopy, bochen chleba rozkrawany na sznytki, podawane z masłem: na słodko z białym serem i miodem, na słono z szynkami wędzonymi w dziadkowej wędzarni. Krowy na pastwisku, głośno gdaczące kury, jazgocące gęsi, świnki, kozy, konie… i ludzie; całe pokolenia w jednym miejscu. Brzmi znajomo? W dzisiejszym wpisie zapraszamy…
Próżnia… dla amatorów astronomii słowo to budzi skojarzenia, przede wszystkim z kosmicznymi energiami, otaczającymi naszą planetę. Jednak mamy też praktyczniejsze zastosowanie próżni – w przypadku jej udziału w codziennych sprawach mowa tutaj o pakowaniu próżniowym. Paczka Wędlin z Rusiborza korzysta z tego rozwiązania. Dziś przyjrzymy się z bliska tej technologii i odpowiemy sobie na pytanie:…