Wielkanocny barszcz na białych warzywach

Wielkanocny barszcz na białych warzywach

Wielkanocny barszcz na białych warzywach

Święta Wielkiej Nocy to czas, kiedy na stołach wśród zup króluje barszcz biały. Nasza propozycja na tegoroczne danie, to bazujący na mięsie z Rusiborza „Wielkanocny barszcz na białych warzywach”. Polecamy serdecznie!

250 g boczku pieczonego z Rusiborza

250 g kości wędzonych

250 g żeberek z Rusiborza

500 g białej kiełbasy parzonej z Rusiborza

2 cebule

4 pietruszki

1 seler

4 ząbki czosnku

200 g śmietany 18%

4 listki laurowe

8 ziaren ziela angielskiego

6 ziaren pieprzu

1 łyżka chrzanu tartego

1 butelka barszczu białego (w szkle)

3 łyżeczki majeranku

sól, pieprz do smaku

Boczek, kości, żeberka oraz 1/3 kiełbasy gotować na wolnym ogniu przez 45 min. Dodać liście laurowe, pieprz w kulkach oraz ziele angielskie. W następnej kolejności do wywaru dorzucić 1 cebulę, pokrojonego na 4 części selera oraz obraną pietruszkę. Gotować przez godzinę. Po ugotowaniu odcedzić, wyjąć i pokroić kiełbasę w krążki. Do odcedzonego wywaru dodać resztę wcześniej nakłutej widelcem kiełbasy i gotować przez 25 min. Czosnek oraz pozostałą cebulę zblendować i podsmażyć. Po smażeniu dodać to do zupy i gotować przez 20 min. Dolać rozmieszany wcześniej barszcz i trzymać na wolnym ogniu przez 3 min, co jakiś czas mieszając. Doprawić majerankiem, pieprzem i solą do smaku. Zabielić zahartowaną śmietaną. Podawać z jajkiem gotowanym na półtwardo oraz chrzanem tartym (opcjonalnie wasabi).

Smacznego!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter