O paczkach

Aktualne ceny naszych paczek można sprawdzić tutaj:
Paczka z Rusiborza 4,5 kg
Paczka z Rusiborza 9 kg
Wszystkie wyroby

Dokładny skład małej oraz dużej paczki zawsze możesz sprawdzić na stronie produktowej.

Niestety nie. Paczkę z wyrobami skomponowano tak, żeby nic nie zostało. Wykorzystujemy całe mięso ze świnki (ok. 90 kg). Duża paczka to więc wyroby z 1/10, a mała Paczka z 1/20 całej świnki.

Wszystkie nasze produkty pakowane są próżniowo, a dzięki butelkom z zamrożoną wodą źródlaną i torbie termicznej w czasie transportu utrzymywana jest temperatura do 7°C.

Mała paczka zawiera droższy asortyment, z mięsa surowego zostały zrobione kiełbaski. Ponadto koszty osobowe oraz opakowania są stałe, niezależne od rozmiaru paczki. Całość tych procesów kształtuje ostateczną cenę naszych paczek.

Wysyłka

Wysyłka krajowa jest darmowa dla zamówień od 200 zł.

Koszty wysyłki dla zamówień opłaconych z góry:
• zamówienia poniżej 100 zł to 25 zł,
• zamówienia powyżej 100 zł to 15 zł.

Koszty wysyłki dla zamówień za pobraniem:
• zamówienia poniżej 100 zł to 30 zł,
• zamówienia powyżej 100 zł to 20 zł.

Nie. Aktualnie nie ma możliwości wysyłki za granicę.

Wszystkie nasze produkty pakowane są próżniowo, a dzięki butelkom z zamrożoną wodą źródlaną i torbie termicznej w czasie transportu utrzymywana jest temperatura do 7°C.

Paczki wysyłamy kurierem DPD.

Jeśli zamówienie zostanie złożone od poniedziałku do czwartku do godziny 12:00 paczka zostanie wysłana tego samego dnia. W soboty, niedziele i poniedziałki nie dostarczamy paczek.

O produktach

Mięso pochodzi z naszego gospodarstwa znajdującego się we wsi Rusibórz, położonej w samym sercu Wielkopolski. Dla zachowania wyjątkowego tradycyjnego smaku, do kiełbasy polskiej i wiejskiej dodajemy odrobinę wysokiej jakości wołowiny pochodzącej od lokalnych dostawców.

Gluten zawiera tylko kaszanka, ponieważ posiada kaszę jęczmienną. 

Nasze świnki karmione są „na mokro”- jest to zdrowsza metoda od karmienia suchą paszą, miedzy innymi ze względu na zawartość probiotyków w tzw. „zupie”. Dzięki temu u nas świnki również wolniej rosną – 7 miesięcy od urodzenia – czyli mniej więcej miesiąc dłużej niż te karmione suchą paszą.

Tak, ponieważ sól peklowa gwarantuje utrzymanie idealnej higieny wyrobów mięsnych. Azotyn sodu (E250), składnik soli peklowej, zapewnia bezpieczeństwo mikrobiologiczne gotowego produktu, chroni konsumentów przed laseczkami jadu kiełbasianego. W 1 kg peklosoli znajduje się 0,995 kg soli oraz 0,005 kg azotynu sodu, a więc 1 kg kiełbasy za-wiera zaledwie 15 g peklosoli, a w tym jedynie 8 mg azotynu sodu. To w pełni bezpieczna dla zdrowia człowieka ilość, zapewniająca, że produkt, który trafia na stół konsumenta jest sprawdzony i godny zaufania.

QAFP to skrót od Quality Assurance for Food Products, pojęcia tłumaczonego jako System Gwarantowanej Jakości Żywności. Został on opracowany w 2009 roku przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, zrzeszającą przedsiębiorstwa branży mięsnej. 11 grudnia 2009 roku system został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako krajowy znak najwyższej jakości żywności.

QAFP obejmuje wszelkie etapy procesu produkcyjnego, w ramach koncepcji „od pola do stołu”, czyli wyznacza restrykcyjne normy dla całości drogi, jaką żywność przebywa z gospodarstwa do konsumenta. System zwraca także szczególną uwagę na dobrostan zwierząt, opiekę weterynaryjną, ochronę środowiska i zdrowie konsumentów. Certyfikat QAFP gwarantuje bezpieczeństwo oraz najwyższą jakość produktu.

Wieprzowina jest doskonałym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Jest bardzo bogata w białko. Jego zawartość zależy od części tuszy, jaką wybieramy. Najwięcej białka ma schab, a najmniej żeberka. Mięso wieprzowe sprawdzi się zatem jako element posiłku osób aktywnych fizycznie po treningu.

Nieprawdziwe są informacje o większej ilości cholesterolu w wieprzowinie. Jego zawartość jest taka sama, jak w drobiu.

Wieprzowina jest także bogata w witaminy i składniki mineralne. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B: B1, B6, B12, niacynę oraz witaminy A i E. Mięso wieprzowe jest także cennym źródłem istotnych dla organizmu minerałów: żelaza, selenu, potasu czy cynku oraz jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Połowa tłuszczów to kwasy omega 9, stanowiących nieocenione wsparcie dla układu odpornościowego. Wieprzowina ma niską zawartość sodu, niższą od wołowiny i drobiu, dlatego jest polecanym składnikiem diety dla osób z nadciśnieniem.

Kaloryczność wieprzowiny zależy od rodzaju mięsa, jaki wybieramy. Najmniej kaloryczna jest szynka – 118 kcal/100 g. Najwyższą kaloryczność ma boczek – w 100 g boczku znajdziemy 322 kcal. Polacy najchętniej sięgają po schab. 100 g schabu ma 152 kcal. Chude mięso wieprzowe jest bardziej kaloryczne od drobiu o zaledwie 20 kcal, zatem z powodzeniem może być składnikiem zdrowej diety.

Z innej beczki

Urządzenie SOEKS służy do badania mięsa zgodnie z definicją “mięsa” z dyrektywy 2001/101/WE. Zgodnie z zaleceniami producenta testowanie wyrobów garmażeryjnych, wędlin, produktów przetworzonvch wytworzonych z mięsa, podrobów, tkanki łącznej lub mięsa oddzielonego mechanicznie urządzeniem SOEKS nie jest zalecane. Wyniki oraz odniesienie do norm w tym zakresie mogą być nieprawidłowe. W porównaniu z metodami akredytowanymi w UE w zakresie surowego mięsa dla normy Mięso (EU) błąd pomiarowy deklarowany przez producenta wynosi +-12%.

Stanowisko Przedstawiciela firmy SOEKS

Firma Kamena Polanowo – Zdroje Tomasz Białkowski oświadcza, że osad powstały w butelkach po przemrożeniu wody, stanowią skrystalizowane sole mineralna będące naturalnym składnikiem wody, którego spożycie jest bezpieczne i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.

Oświadczenie firmy Kamena Polanowo – Zdroje 

Sprawozdanie z wyników badań

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter