Grillowany schab

Grillowany schab z dipem rozmarynowym

Grillowany schab

Sezon grillowy trwa w najlepsze! To doskonała okazja do przygotowania smacznego posiłku dla swoich bliskich na świeżym powietrzu, prawda? W dzisiejszej, kulinarnej odsłonie naszego bloga, polecamy grillowany schab z dipem rozmarynowym. Jest prze-pysz-nie!

Składniki:

schab w marynacie z Rusiborza – 0,5 kg,

– śmietanka 30% – 300ml,

– świeży rozmaryn – 4 gałązki,

– ziemniaki – 5-6 średniej wielkości,

– masło,

– pieprz zielony ziarnisty,

– czosnek niedźwiedzi,

– sól,

– folia aluminiowa grillowa.

Grillowany schab z dipem rozmarynowym. Przygotowanie:

Dzisiejszą przygodę w kuchni polecamy zacząć od zrobienia dipu – jego wcześniejsze przygotowanie pozwoli mu nabrać koloru oraz smaku. Przygotowując naszą porcję zielonego szczęścia potrzebować będziemy kilka narzędzi kuchennych: patelni (najlepiej teflonowej), deski do krojenia, naszego ulubionego noża oraz młynka do przypraw. W momencie, gdy mamy już wszystko pod ręką bierzemy się za przygotowanie rozmarynu. Używamy tylko igiełek, które odrywamy od gałązek. Dwie trzecie igiełek siekamy drobno i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili zalewamy śmietanką i czekamy, aż zacznie się gotować. Następnie dodajemy resztę igiełek, dwie szczypty czosnku niedźwiedziego oraz świeżo zmielony pieprz zielony. Redukujemy do czasu odpowiedniej gęstości, często mieszając. Przyprawiamy solą do smaku. Przekładamy dip do pojemnika, żeby na spokojnie ostygł.

Rozpalamy grilla i w międzyczasie szykujemy mięso i ziemniaki. Schab w marynacie z Rusiborza delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół i przekładamy plasterkiem masła. Tak przygotowane ziemniaki zawijamy w folie aluminiową. Najeży pamiętać, by była to folia grillowa przeznaczona do wysokich temperatur. Po szczelnym zawinięciu w folię, wrzucamy je do gorącego żaru. Po ok. 20 minutach na ruszt kładziemy plasterki marynowanego schabu. Grillujemy po ok. 6 minut z każdej strony co jakiś czas obracając. Po tym czasie ziemniaki będą już gotowe. Należy delikatnie je wyciągnąć odwinąć z folii. Polecamy posypać je świeżym koperkiem dla smaku.

Tak przygotowany schab należy podawać z wcześniej przygotowanym dipem rozmarynowym oraz ziemniakiem. Całość można udekorować gałązką rozmarynu. Życzymy smacznego i grillowej pogody :).

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter