Przygotuj z nami sałatkę ziemniaczaną znaną jako Kartoffelsalat- to kulinarna podróż do Niemiec. Sałatkę przygotujemy z apetyczną kiełbasą śląską z Rusiborza. Tradycja i smak spotykają się w jednym daniu!
Kartoffelsalat to tradycyjne danie kuchni niemieckiej spełniające funkcję dodatku do dań mięsnych, ale podawane jest również jako samodzielna potrawa.
Składniki:
-kiełbasa śląska z Rusiborza- 0,50 kg https://paczkazrusiborza.pl/produkt/kielbasa-slaska-050-kg/
-ziemniaki- 6 szt
-cebula- 1 szt
-szalotka- 1 szt
-ogórek kiszony- 6 szt
-szczypiorek- 1 pęczek
-koperek- 1 pęczek
-majonez- 4 łyżki
-sól- do smaku
-pieprz- do smaku
-przyprawa currywurst- 4 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Następnie obierz je ze skórki i pokrój w plasterki. Ziemniaki włóż do dużej miski. Cebulę pokrój w piórka, natomiast ogórka kiszonego w drobną kostkę i przełóż do miski. Dodaj posiekany drobno koperek oraz szczypiorek. Następnie dodaj do sałatki 4 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. W międzyczasie na rozgrzanej patelni smaż kiełbasę śląską przez ok. 5 minut, następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj przyprawę currywurst, sól oraz pieprz. Smaż dodatkowe 8 minut.
Gotowe! Ta niemiecka sałatka ziemniaczana podana z kiełbasą śląską to pyszny i sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad i zaspokoi nie jeden głód 🙂
Wykonanie tego dania możesz obejrzeć na naszym profilu na Facebooku – Kartoffelsalat – kulinarna podróż do Niemiec – https://www.facebook.com/PaczkazRusiborza/videos/872453711112391