Blog thumbnail

Certyfikat QAFP

Blog thumbnail

System QAFP(Quality Assurance for Food Products) –System Gwarantowanej Jakości Żywności jest uznanym za Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowym systemem jakości żywności.

System QAFP obejmuje:
– mięso wieprzowe w zakresie 5 elementów: schab, szynka, łopatka, polędwiczka, karkówka
– mięso drobiowe (mięsa drobiowego nie promujemy w ramach tej kampanii)
– wędliny

Proces produkcyjny jest kontrolowany na każdym etapie produkcji przez niezależny organ jakim jest Jednostka Certyfikująca.

System QAFP obejmuje cały łańcuch produkcyjny, rozpoczynając od doboru właściwych ras świń, poprzez odpowiednie żywienie (zakaz stosowania substancji, które wpływają na smak i zapach mięsa np. kukurydzy, makuchów rzepakowych, serwatki), dobrostan (ograniczony stres i przemęczenie zwierząt).

Poprzez ubój, rozbiór aż po pakowanie. Mięso wytwarzane w Systemie QAFP musi być pakowane w MAP (atmosferze gazów modyfikowanych) lub Vaccum-próżniowo i znakowane logiem QAFP.

Kulinarne mięso wieprzowe:

  • Mięso jest pozbawione wad jakościowych tzn.
  • posiada prawidłową strukturę (nie jest zbyt twarde, ani zbyt miękkie)
  • charakteryzuje się barwą różowo-czerwoną,
  • bez nadmiernego wycieku soku mięśniowego
  • Nie może być mrożone, co przyczynia się do zachowania wysokiej jakości
  • Nie jest nastrzykiwane– do mięsa nie wprowadzana się wody, ani innych substancji przyczyniających się do zwiększenia masy i poprawy jego jakości
  • Schab charakteryzuje się zawartością tłuszczu śródmięśniowego na poziomie 2-3% co zapewnia swoisty smak, kruchość i soczystość mięsa

Mięso wytwarzane w Systemie QAFP jest przeznaczono do produkcji wędlin w Systemie QAFP.

Wędliny

  • Produkcja kontrolowana na każdym etapie
  • Wędliny produkowanego z wysokiej jakości surowca (charakteryzującego się odpowiednią strukturą i barwą)
  • Zakaz stosowania mięsa mrożonego w przy produkcji wędzonek
  • Zakaz stosowania mięsa odkostnionego mechanicznie tzn. MOM (mięsa o niskiej jakości)
  • Dodatek fosforanów tylko do wędzonek – w ilości mniejszej niż w standardowych produktach
  • Dodatek tylko substancji funkcjonalnych niezbędnych do osiągnięcia efektu technologicznego
  • Zakaz stosowania substancji poprawiających smak i zapach m.in. glutaminianu sodu
  • Zakaz stosowania substancji zwiększających wydajność
  • Wysoka zawartość mięsa w wędlinach
  • Niska zawartość soli

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter