Wędzenie – smaczna tradycja

Wędzenie – smaczna tradycja

Wędzenie – smaczna tradycja

Czytając ogólnie o wędzeniu mięs czy ryb trudno nie przełknąć śliny i powstrzymać się od wizualizacji przydomowej, dziadkowej wędzarni. Nie ma się czemu dziwić: nos jest strażnikiem wspomnień! Wiejskie przysmaki mają wiele części składowych, jedną z nich jest właśnie wędzenie kiełbas, szynek i innych mięs. I te właśnie dobroci znajdziecie w Paczce z Rusiborza.

Wędzenie: krótko o metodzie starej jak człowiek

Metoda konserwacji żywności za pomocą wolno palonego drewna, pozyskiwanego głównie z drzew liściastych (z wyjątkiem jałowca – drzewa iglastego, również do wędzenia wykorzystywanego) liczy sobie kilkaset tysięcy (!) lat i szacuje się, że towarzyszy człowiekowi od czasów opanowania przez niego żywiołu ognia. Można więc śmiało powiedzieć, że wędzenie to dopracowana do perfekcji, sprawdzona metoda, wydłużająca przydatność do spożycia mięs i ryb od bardzo, bardzo dawna. Nie jest to jednak tylko konserwacja! Przecież wędzenie to także (lub przede wszystkim) wyjątkowy aromat, smak i kolor.

Na czym polega wędzenie?

To proces, w czasie którego mięso wystawione jest na działanie dymu, pochodzącego z drewna i/lub trocin, pozyskanych z drzew liściastych (opcjonalnie jałowca). W efekcie owędzane mięso traci część wody, zyskuje za to charakterystyczny aromat, smak i wygląd. Wędzić można na zimno i gorąco, wyróżnia się też kilka etapów pośrednich. W Rusiborzu wędzimy mieszanką na bazie kilku gatunków drzew: olchy, dębu i wiśni. To jednak nie wszystkie materiały, których można użyć! Popularne do wędzenia są drewna lub wióry takich drzew jak: jabłoń, jesion, winorośl, akacja, bez czy grusza. Można śmiało stwierdzić, że każdy amator czy zawodowy entuzjasta wędzenia ma swoje sprawdzone metody odnośnie do rodzaju drewna i samego procesu wędzenia.

Jest wędzenie i „wędzenie”

Czy wiesz, że hurtowo przygotowywane wyroby mięsne, określane mianem wędzonych, nie zawsze takie są? Konsumencki pęd spowodował, że w przemyśle spożywczym pełno jest dróg na skróty. Nie inaczej jest w przypadku wędzenia, którego niepowtarzalny zapach zastępuje się sztucznymi aromatami, brunatną, jasnobrązową barwę z kolei uzyskuje się przez odpowiednio dobrane barwniki.

Tradycyjne wędzenie w Paczce z Rusiborza

W Rusiborzu dalecy jesteśmy od powyższych rozwiązań! Naszym motywem przewodnim jest korzystanie pełnymi garściami z dobrych praktyk polskiej wsi. A jedną z nich jest właśnie metoda tradycyjnego wędzenia drewnem z olchy, dębu i wiśni. W zależności od wyrobu wędzimy na zimno lub na gorąco. Pozwalamy, aby proces ten przebiegał we właściwym dla siebie rytmie. Tym bardziej zachęcamy do sięgnięcia po nasze wyroby! Entuzjastom wędzonych przysmaków polecamy przede wszystkim:

Pamiętaj, że w Paczce z Rusiborza znajdziesz nie tylko tradycyjnie wędzone, mięsne przysmaki! Spróbuj naszych innych specjałów: kiełbas, wędlin, mięs surowych i w marynatach, wyrobów z podrobów, wędlin premium, sezonowych pyszności i wyrobów bez azotynu sodu „Naturalnie z Rusiborza”. Zapraszamy do naszego świata!

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter