Jak przechowywać mięso

Jak przechowywać mięso?

Jak przechowywać mięso

Odpowiednie przechowywanie żywności to swego rodzaju sztuka. Z przykrością należy jednak stwierdzić, że dla większości ludzi jest ona nieosiągalna, często bagatelizowana. W efekcie potężne ilości jedzenia są po prostu marnowane. Jak zatem gromadzić żywność, aby nie traciła swoich właściwości? I wreszcie jak przechowywać mięso? Oto garść przydatnych informacji.

Żywność jest marnowana na potęgę

Problem marnowania żywności jest niestety powszechny. Szacuje się, że w kraju nad Wisłą każdego roku wyrzucamy około 5 milionów ton (!) żywności rocznie. Jeśli na problem spojrzymy globalnie, tutaj również statystyki są zatrważające: to aż 1/3 całego wyprodukowanego jedzenia. Co ciekawe w przypadku Polski przeważająca większość tego zjawiska ma swoje miejsce w gospodarstwach domowych (60 procent). To tutaj przede wszystkim konsument ma realny wpływ na tytułowe marnowanie żywności. Jak zmienić ten trend i realnie wpłynąć na zmniejszenie pożywienia, które z naszych lodówek, półek i skrytek trafia do śmieci? Należy być świadomym konsumentem. A to oznacza m.in. właściwe przechowywanie zakupionej przez nas żywności. I tak, jak są grupy produktów, co do których nie mamy wątpliwości w sprawie ich gromadzenia, tak bardzo często problem pojawia się z artykułami świeżymi w tym właśnie z mięsem. Jak zatem przechowywać mięso?

Jak przechowywać mięso?

Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że długość przechowywania świeżego mięsa w lodówce różni się nie tylko w zależności od jego rodzaju. Mowa tutaj nawet o części zwierzęcia, z którego zostało pozyskane. Z reguły jest to kilka dni, wartości te jednak ulegają delikatnym przesunięciom w jedną bądź drugą stronę. Warto przy tej okazji skorzystać z informacji, podanych na etykiecie przez producenta. To on  dysponuje pewnymi informacjami, jeśli idzie o przydatność do spożycia i sposobie przechowywania swojego wyrobu. Co do tego ostatniego: świeże mięso powinniśmy przechowywać w lodówce, w optymalnych warunkach (około 2 stopni Celsjusza), najlepiej na czymś podobnym do rusztu, którego znamy np. z grilla. Świeżego mięsa nie należy przechowywać w lodówce pod bezpośrednim przykryciem, tym bardziej w foliowych woreczkach (chyba, że jest to fabryczne opakowanie producenta z odpowiednim zabezpieczeniem). W przypadku Paczki z Rusiborza to specjalny gaz spożywczy. To on utrzymuje na dłużej świeżość naszych wyrobów dzięki właśnie dobroczynnej mieszaninie gazów. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na te wszystkie elementy.

Czy mięso można mrozić?

W przypadku mrożenia dobrze jest mięso umieścić w szczelnym, przeznaczonym do tego celu woreczku foliowym, koniecznie zaznaczając, kiedy mięso zostało włożone do zamrażalnika. Od tej daty mamy czas na jego spożycie. W przypadku drobiu – do 3 miesięcy, wołowiny, cielęciny do 8 i wieprzowiny do 6 miesięcy; całość dotyczy oczywiście typowych, domowych zamrażarek z temperaturą m.in. – 18 stopni Celsjusza.

Po czym poznać nieświeże mięso?

Warto obserwować w zasadzie każdy produkt, który poddajemy późniejszemu przygotowaniu. Jeśli idzie o mięso, poznamy proces psucia po miejscowych lub całościowych przebarwieniach, nieświeżym, charakterystycznym zapachu, lepkiej, śliskiej powierzchni. Pamiętajmy również o tym, aby koniecznie myć ręce, zarówno przed, jak i po wstępnym przygotowaniu mięsa. Taki zabieg zminimalizuje możliwość opcjonalnej migracji bakterii. Technolodzy żywności radzą mycie rąk przed i po kontakcie z mięsem, niezależnie od tego na jakim etapie w przygotowaniu posiłku się znajdujemy.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter