pakowanie próżniowe

Pakowanie próżniowe – czy to dobry sposób?

pakowanie próżniowe

Próżnia… dla amatorów astronomii słowo to budzi skojarzenia, przede wszystkim z kosmicznymi energiami, otaczającymi naszą planetę. Jednak mamy też praktyczniejsze zastosowanie próżni – w przypadku jej udziału w codziennych sprawach mowa tutaj o pakowaniu próżniowym. Paczka Wędlin z Rusiborza korzysta z tego rozwiązania. Dziś przyjrzymy się z bliska tej technologii i odpowiemy sobie na pytanie: czy pakowanie próżniowe to dobry sposób przechowywania żywności?

Mądrości płynące od przodków

Już epoka galijska przyniosła skuteczne rozwiązania w walce o przechowywanie żywności w sposób umożliwiający jej jak najdłuższą przydatność do spożycia. Ówcześni mieszkańcy dzisiejszych terenów Francji doskonale zdawali sobie sprawę z niepożądanego wpływu powietrza i sprzyjającemu dzięki niemu rozwojowi drobnoustrojów, co w efekcie drastycznie skracało czas przechowywania pożywienia. Jakże wielkie zdziwienie musiało towarzyszyć archeologom pracującym w miejscowości Corent, kiedy ponad setka odkrytych przez nich spichlerzy nosiła znamiona technologii, którą przyrównano do… pakowania próżniowego! Rezolutni Galowie już wtedy za pomocą ognia „osuszali” i składowali w każdym takim spichlerzu ponad tonę zboża w taki sposób, aby najniżej położone warstwy nie miały kontaktu z powietrzem. Taki zabieg znacznie wydłużył żywotność przechowywanej żywności.

Czym właściwie jest pakowanie próżniowe?

Przedłużeniem zamysłu starożytnych Galów, obierającym kurs na port pod nazwą „nie marnować, przechowywać” są dzisiejsze metody pakowania próżniowego. U swojej podstawy oba rozwiązania mają ten sam punkt wyjścia: pozbycie się z żywności powietrza, a wraz z nim szkodliwych dla jej żywotności bakterii, które są wysysane razem z procesem pakowania próżniowego. I właśnie to zakłócenie sprzyjających warunków do rozwoju bakterii otwiera drogę do wydłużenia terminu przydatności do spożycia.

Pakowanie próżniowe – pakiet zalet

Na pierwszy plan technologia pakowania próżniowego podsuwa nam przede wszystkim wydłużenie przydatności do spożycia produktów takich jak mięso, owoce, warzywa czy ryby. De facto przy odrobinie pomysłowości każdy element ujęty w szerokim, spożywczym wachlarzu, można poddać skutecznej metodzie pakowania próżniowego. To jednak nie wszystko! Pakowanie próżniowe to także szalenie istotny aspekt w postaci braku zmian jeśli idzie o walory smakowe. Tuż za smakiem kroczy zachowanie wartości odżywczych. Wszystko to znajdziemy w technologii pakowania próżniowego.

Na co zwrócić uwagę przy pakowaniu próżniowym?

Dobroczynne właściwości pakowania próżniowego mogą zostać zniweczone przez złe przechowywanie; mamy tutaj na uwadze takie czynniki jak niedostatecznie niska temperatura czy wystawienie na działanie promieni słonecznych. Może też nam dać się we znaki użycie niewłaściwych materiałów/worków, czy niedostatecznie szczelny system zamykania. W Paczce Wędlin z Rusiborza doskonale zdajemy sobie sprawę jak właściwie wykorzystać technologię pakowania próżniowego.

Paczka Wędlin z Rusiborza i pakowanie próżniowe

Podążanie za doskonałością smaku, zawiodło nas do korzystania z technologii pakowania próżniowego. Dzięki niej:

  • nasze wyroby zachowują świeżość na dłużej,
  • możesz cieszyć się wysokiej jakości walorami smakowymi,
  • chronimy naturalne wartości odżywcze,
  • zapewniamy bezpieczeństwo produktu najwyższej jakości – od fermy
    w Rusiborzu prosto w Twoje ręce.

Pakowanie próżniowe doskonale komponuje się z ideą Paczki Wędlin z Rusiborza – naturalne, pełne smaku i tradycji wyroby są chronione najlepszą technologią pakowania próżniowego, dzięki któremu zachowują świeżość i wartości odżywcze.
Przekonaj się o tym już dziś i skompletuj swoją paczkę.

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter