ile mięsa

Ile mięsa, ile warzyw? Proporcje kluczem do zdrowia!

ile mięsa

Pewnie często zastanawiasz się: ile mięsa powinno się spożywać, ile warzyw powinno lądować na moim talerzu? Jak powszechnie wiadomo, to właśnie proporcje są kluczem do zdrowia; właściwie zbilansowana dieta opiera się o odpowiednie ilości warzyw, owoców, mięs, tłuszczów, nabiału itd. O czym zatem warto pamiętać przy codziennych wyborach żywieniowych?

Zanim zjesz, zadbaj o ruch

Przewrotnie u podstaw zdrowych nawyków żywieniowych leży ruch! Aktywność fizyczna powinna być utrzymana każdego dnia przynajmniej na poziomie około 60 minut. Budowanie tego zwyczaju jest równoznaczne z szeregiem pozytywnych zmian w naszym organizmie: mowa tutaj nie tylko o wsparciu na drodze do utrzymania prawidłowej masy ciała i nabieraniu kondycji – na długiej liście profitów znajdziemy: poprawę samopoczucia, ogólnie stanu psychofizycznego i reedukację stresu, zmniejszenie ryzyka takich chorób jak cukrzyca czy nadciśnienie.

Ile warzyw, ile owoców? Zalecane proporcje

WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) ustawiła widełki spożycia warzyw i owoców na poziomie między 400 g a 800 g w ciągu dnia. Dla osób, przyzwyczajonych do żywności przetworzonej i wysoko przetworzonej, sięganie po surowe owoce i warzywa (lub poddane delikatnej obróbce) w takiej ilości wydaje się niewykonalne. Szereg badań wskazuje jednak, że wspomniane ilości różnorodnych warzyw i owoców są naturalnymi sprzymierzeńcami w walce nie tylko o prawidłową masę ciała. Rozłożone na 4-5 porcji owoce i warzywa chronią nasz organizm przed szeregiem chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, nadciśnienie, udar czy wspomniana wcześniej cukrzyca.

Produkty zbożowe i nabiał

Zanim przejdziemy do mięsa, po drodze mamy jeszcze produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Za tym hasłem kryją się kasze, makarony, ciemne pieczywo, produkty na bazie pszenicy, owsa, jęczmienia i ziaren innych zbóż. Nieco wyżej znajdziemy nabiał. W pierwszej kolejności wskazane są tutaj produkty mleczne i ściśle z mlekiem powiązane: kefiry, maślanki, sery itd. Nabiał w takiej formie polecany jest ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego wapnia. Alternatywą mogą być oczywiście napoje roślinne. I na kolejnym poziomie zobaczymy tytułowe mięsa. Jak wygląda ich zalecane spożycie?

Ile mięsa w diecie jest kluczem do zdrowia?

Aktualnie spożycie mięsa w zdrowych ilościach określa się na poziomie do 500 g na tydzień. Dietetycy są zgodni, że mięsa czerwone (w tym wieprzowina) powinny gościć na naszych stołach raz w tygodniu. O zaletach jedzenia wieprzowiny pisaliśmy szczegółowo na naszym blogu – zachęcamy do lektury! Dodajmy jeszcze, że w naszej diecie powinniśmy pamiętać o rybach, jajach i roślinach strączkowych. Warto zwrócić uwagę na związek, występujący w przypadku wchłaniania przez nasz organizm witamin pochodzących z warzyw i mięs. Dla przykładu łatwiej nam będzie przyswoić żelazo zawarte np. w brokułach czy szpinaku, dzięki towarzystwu na talerzu mięsie np. wieprzowym. Na samej górze piramidy żywnościowej znajdziemy dobre tłuszcze roślinne.

Piramida żywnościowa - ile mięsa
Piramida żywnościowa. Ile mięsa, ile warzyw? Proporcje kluczem do zdrowia!

Najlepsze mięso? Naturalnie z Rusiborza

Odpowiednio dobrane proporcje są kluczem do zdrowia. Oczywiście warto zadbać o to, aby poszczególne części składowe opisywanej piramidy żywieniowej pochodziły z zaufanych, najlepiej certyfikowanych źródeł. Pamiętaj, że w przypadku wysokiej jakości mięsa niezmiennie możesz liczyć na nasze wyroby! Szczególnie polecamy wyroby Naturalnie z Rusiborza, które są wolne od azotynu sodu 🙂

Jedz smacznie i zdrowo!

Koszyk

0

Brak produktów w koszyku.

Enter your search & hit enter